Dikke karamelsaus

Karamel is eigenlijk gewoon suiker dat wordt verhit. Het wordt pas gesmolten bij 170 graden. Echte karamelsaus is een zaak met drie ingrediënten . Het is niets meer dan suiker, water en room. natuurlijk zout en vanille horen er ook bij , maar het lijkt nauwelijks eerlijk voor de smaakmakers. Voor een zoete en eenvoudige smaak, kook de suikerstroop tot het een bleke, honingkleurige tint is. Als je de voorkeur geeft aan een donkerdere caramel met een lichtjes bittere rand, richt je op een foxy-amberkleur. In beide gevallen bent u slechts 20 minuten verwijderd van de dikke en kleverige karamelsaus of uw dromen.
Bij karamel maken kan er niet zo heel veel fout gaan, dat is ook de reden waarom het heel makkelijk is en er weinig tips over zijn. Toch zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden namelijk: Kook het niet te lang, Kook het niet te heet er pas op met de ingrediënten, Je kan namelijk snel de saus "Verpesten" door iets teveel of iets te weinig te doen. Bij twijfel zou ik weinig doen en veel proeven zo zorgen we ervoor dat de saus perfect word!

De bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

dikke karamelsaus

Bereidingswijze:

  1. Meng in een roestvrijstalen saucier van 3 kwart: water, suiker en zout op middelhoog vuur. Voeg desgewenst ook een lege vanillestok toe. Roer met een vork tot de siroop aan de kook komt, ongeveer 4 minuten, en laat sudderen zonder te roeren totdat de siroop honingkleurig is, ongeveer 6 minuten,

  2. schud en wervel zo nodig om een gelijkmatige karamelvorming te verzekeren. Blijf koken tot de siroop licht tot middelgroen barnsteen is na een minuut lang roeren voeg dan onmiddellijk room toe en verlaag de hitte tot middelmatig laag.

  3. Roer constant met een hittebestendige spatel om het schuim terug te kloppen, laat sudderen totdat de karamel 225 ° F op een digitale thermometer registreert, ongeveer 3 minuten. Breng over naar een hittebestendige container, roer van vanille-extract (indien gebruikt) en laat afkoelen tot kamertemperatuur. (Het is niet nodig om de vanilleboon weg te gooien, het zal de karamel na verloop van tijd blijven infunderen.) Caramel zal lekker vloeibaar zijn terwijl het warm is, maar wordt dikker naarmate het afkoelt, terwijl het een beetje taai wordt als het koud is. Koel tot 1 maand in een luchtdichte container.


Meer recepten

karamel saus
Karamelsaus
Meer Informatie
gezouten karamel
Gezouten karamel
Meer Informatie
Bolletjes ijs met karamelsaus
Ijstaart
Meer Informatie
Frappuccino met karamelsaus
Frappucino
Meer Informatie

Social Media