Karamelsaus maken

Karamelsaus, iedereen houdt er wel van. Een heerlijke stroperige zoete saus dat zo weg smelt op je tong. De karamelsaus vind je terug in verschillende producten zoals: ijsjes, vla, zuivelproducten, koekjes en nog veel meer.

Voor het maken van 500 mililiter aan simpele karamel saus heb je de volgende ingrediënten nodig. 240 Gram Boter, +- 300 Gram Basterdsuiker, halve eetlepel aan vanille extract en 250 ml slagroom.

De bereiding

Voor het bereiden van Karamel heb je een aantal benodigdheden. Een pan, een lepel en de ingrediënten. Als eerst smelt u de boter in de pan, dit is nodig om het Karamel een extra volume te geven. Vervolgens doet u de suiker erbij. Blijf roeren tot het suiker volledig is opgenomen in de boter. Als de suiker volledig is opgenomen dan kunt u het slagroom toevoegen. Roer dan goed door voor een egale massa.

Laat het Karamel nu goed doorkoken voor ongeveer 4 à 5 minuten en voeg dan de vanille extract toe. Giet als laatste de karamel in een glazen pot. Hou er rekening mee dat het karamel tijdens het afkoelen dikker kan worden. Hiervoor hoef je alleen goed te roeren.

Je kunt de saus op donkere koele plekken bewaren maar er kan in de tussen tijd wel een kristalvormige laag boven op het karamel vormen. Dit is niet erg, je kunt de karamel dan even verwarmen in de pan zo wordt het karamel ook wat dunner.

Karamel saus voor de koffie

Heerlijk zo’n bak koffie. Maar het kan nog veel lekkerder. Probeer dit eens met een zelf gemakte karamel saus.

Wat heb je hiervoor nodig: 25ml koffie, een halve thee lepel aan oploskoffie, 75 milliliter room, 130 gram suiker, een snufje kaneel en 1,25 eetlepel aan water.

De bereiding gaat als volgt:

In een mengbeker voeg je de 25 ml koffie en de oploskoffie. Hier voeg je de kaneel en room aan toe. Vervolgens doe je de suiker in een pan en voeg je hier het water aan toe. Roer dit niet maar wentel voorzichtig. Doe dit tot dat al het suiker nat is geworden. Zet nu de pan op het vuur en laat het goedje karamelliseren. Roeren is niet nodig! Laat het goedje goudbruin worden en giet het vervolgens in de beker met koffie. Roer dit goed met een garde om zo een mooie saus te maken. Schenk dit vervolgens in een glazen kom om het af te laten koelen. Dit sausje is ook geschikt voor ijstopping.
Vooral aan te raden bij vanille-ijs.

Gezouten Karamelsaus

Gezouten karamelsaus is ook vrij simpel te bereiden. Hiervoor heb je 200 gr suiker voor nodig. (het liefst kristalsuiker), 100 ml water 90 a 100 gram boter, theelepel zeezout een pan en een glazen schaaltje.

De Bereiding:

Doe de suiker samen met het water in een pan, wentel dit vervolgens zodat het water en suiker goed kunnen mengen. Zet vervolgens de pan op het vuur en laat het goedje warm worden. Let op de suiker mag niet verbranden. Zodra je merkt dat het goedje begint te karamelliseren zet dan het vuur laag. Als het goedje nu goed bruin is kan de boter erbij. Meng de boter goed zodat het goedje mooi egaal wordt. Hierna kan de slagroom erbij. Let op dit kan gaan spatten. En voeg de zeezout toe. Roer nu goed door. Giet de gezouten karamel nu in een glazen schaaltje om het te laten afkoelen.
Geniet ervan!

Advertenties

Adverteerders