Karamelsaus

Karamelsaus bereiding

1: Verzamel alle ingrediënten. De boter en room moeten afgemeten zijn, en klaar staan voor gebruik. Karamelsaus maken moet snel gebeuren; als je tijd verspilt met het zoeken naar ingrediënten verbrandt je suiker en mislukt de karamel.

2: Meng boter en suiker. Doe boter en suiker in een pan met een dikke bodem en zet het op middelhoog vuur.

Roer suiker en boter niet als het aan ze smelten zijn. Als het nodig is, draai dan met de pan om de ingrediënten te mengen, maar niet al te veel. De karamelisatie moet van onderaf beginnen en naar boven gaan

3: Verhit het mengsel. Laat het suiker en botermengsel 5 – 8 minuten op middelhoog tot laag vuur staan. Hou de caramelsaus goed in de gaten. Draai af en toe met de pan om te voorkomen dat het mengsel aanbrandt maar roer niet.

Als je merkt dat een deel van de suiker verbrandt voordat de rest is gesmolten kun je de volgende keer een half kopje water aan de suiker toevoegen als je begint. Dit wordt de “natte” bereidingswijze genoemd (zie hieronder).

De bereidingswijze zorgt er voor dat de suiker gelijkmatig kookt, maar het duurt wel langer want het water moet eerst verdampen voor het kan karameliseren.

4: a 5 – 8 minuten moet het mengsel lichtbruin worden. Je ziet nog steeds wel een beetje suikerkorrels die niet gekarameliseerd zijn.

Als de suikerkristallen aan de zijkant van de pan afzetten, duw ze dan met een spatel naar beneden het mengsel in.

5: Laat het op middelhoog tot laag vuur staan. Laat het mengels koken tot alle kristallen zijn gekarameliseerd en zich bellen gaan vormen. De kleur verandert nu naar bruin. Dit kan 2 tot 5 minuten duren.

Nu moet je echt oppassen dat het niet aanbrandt. Verlies het saus niet uit het oog.

Als je bang bent dat het aanbrandt kun je het vuur laag zetten. Het duurt dan wel iets langer, maar dat is beter dan dat het aanbrandt.

Weersta de neiging om te roeren. Draai met de pan indien nodig is, maar roer niet!

6: Haal de pan van het vuur. Als alle suikerkristallen zijn gekarameliseerd haal je de pan van het vuur en voeg er een beetje room bij. Nu mag je eindelijk roeren met een garde.

Meng de room er in kleine beetjes tegelijk doorheen en roer stevig door. Het mengsel gaat schuimen en krijgt meer volume.

Terwijl je de rest van de room erdoor mengt wordt de saus donkerder. Het blijft een beetje borrelen als je de room met de suiker en boter vermengt.

7: Giet het mengsel over. Giet de karamel door een zeef in een schaal of pot. Als er nog paar korrels niet gekarameliseerd zijn komen die niet in de saus terecht.

8: Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur. Behalve als je gelijk zin hebt in ijs met warme karamelsaus natuurlijk!

Je kunt de saus in de koelkast 2 weekjes goed houden. Warm het op voor je het serveert.